Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

FrieslandCampina zoekt naar mogelijkheden om eigen vermogen op te voeren

Geplaatst: 29/06/2020 


Zuivelcoöperatie FrieslandCampina wil het eigen vermogen verhogen en wil deze zomer met de leden in gesprek over een andere financieringsvorm. Het eigen vermogen ligt momenteel rond de 37% en dat maakt het lastig om financieringen af te sluiten. Een sterkere financiële uitgangspositie zorgt voor een betere beoordeling van ratingbureaus en dan kan er tegen gunstiger voorwaarden geleend worden op de kapitaalmarkt.

Het eigen vermogen van FrieslandCampina is opgebouwd uit ledenobligaties en uit het kapitaal in de 'dode hand'. De ledenobligaties zorgen voor circa 20% van het eigen vermogen vormen. Veel van deze obligaties zijn in handen van oudere leden en van melkveehouders die al gestopt zijn. Jongere leden staan vaak voor andere investeringen in hun bedrijf en zijn terughoudend met het kopen van ledenobligaties. Daardoor bestaat de vrees dat op termijn ledenkapitaal uit de onderneming verdwijnt.

Het coöperatiebestuur doet in de zomerbijeenkomsten met de leden nog geen concrete voorstellen over hoe de zuivelonderneming het eigen vermogen wil opkrikken. Eerst wil het bestuur het dilemma waarvoor men staat aan de leden voorleggen en horen hoe zij aankijken tegen mogelijke andere financieringsvorm voor de korte en langere termijn. Komend najaar volgt opnieuw een serie ledenbijeenkomsten waarin wat meer uitgewerkte voorstellen worden gepresenteerd.

bron: Nieuwe Oogst, 27/06/2020