Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Elektrificatie voor melkveehouder met zonnepanelen sneller interessant

Geplaatst: 11/09/2020 


Dat is een van de conclusies uit het rapport 'Elektrificatie op het boerenerf' van Greet Ruitenberg Advies, CLM en Projecten LTO Noord.

Het elektriciteitsnet is op veel plekken in Nederland overbelast, vandaar dat RVO wilde weten hoe een melkveehouder de op het bedrijf geproduceerde elektriciteit zelf kan benutten om geen hinder te ondervinden van de beperkte ruimte aansluitruimte van nieuwe installaties op het net. Daarnaast wordt de komende jaren de salderingsregeling afgebouwd, waardoor het financieel minder aantrekkelijk wordt om elektriciteit terug te leveren aan het net.

Greet Ruitenberg van het gelijknamige adviesbureau concludeert dat gebruik van elektriciteit veel goedkoper is dan diesel. Het voordeel bedraagt enkele duizenden euro's per jaar. Dat voordeel neemt na afschaffing van de salderingsregeling verder toe.

De apparatuur, bijvoorbeeld een shovel of voermengsysteem, is wel duurder in aanschaf, maar kent weer lagere onderhoudskosten. Daarmee wordt het voor een grotere groep bedrijven interessant.

Een conclusie in het rapport is dat voor veel melkveehouders de investeringskosten doorslaggevend zijn bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Kosten van onderhoud en energiegebruik worden vaak niet in beeld gebracht, ook omdat daar vaak maar beperkte informatie over is. Maar het loont omdat inzichtelijk te maken.

Kijk hier voor het complete rapport.

bron: Nieuwe Oogst, 11/09/2020