Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Nieuwe inzichten in invloed van vetzuren op risico voor hart- en vaatziekten

Geplaatst: 11/01/2021 


Kamalita Pertiwi onderzocht hoe soorten onverzadigde vetzuren in de voeding en hun biomarkers in het bloed gerelateerd zijn aan diabetes en het risico op overlijden op lange termijn bij mensen die een hartinfarct hebben overleefd. Op woensdag 13 januari hoopt zij op basis van haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

De meeste onderzoeken voerde Kamalita Pertiwi uit in het Alpha Omega Cohort dat bestaat uit 4837 mensen die een hartinfarct hebben gehad. Ze vond binnen deze groep bij hogere innames en bloedspiegels van omega-3-vetzuren uit vis een 30% lager risico op fatale coronaire hartziekte.

Een lage bloedspiegel van linolzuur voorspelde diabetes type 2, maar het is nog onduidelijk of deze biomarker in de klinische praktijk ook bruikbaar is. De concentratie vetzuren met een oneven keten in het bloed, die de zuivelinname weerspiegelen, blijkt te worden beïnvloed door de inname van voedingsvezels. Dit kan de gunstige associaties met diabetes verklaren die in de literatuur worden gerapporteerd.