Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Akkerbouwer en veehouder hebben baat bij vroeg scheuren van grasland'

Geplaatst: 11/01/2021 


De proeven met het scheuren van grasland in de provincie Drenthe zijn nog niet afgerond. Het is voor de betrokken partijen al wel duidelijk dat vroeg scheuren veel voordeel geeft. De stikstof uit de verterende zode komt dan namelijk eerder vrij, zodat deze beter kan worden benut door het akkerbouwgewas dat na het scheuren van grasland wordt geteeld.

Tot nu toe wordt aangenomen dat hoe ouder het grasland is, hoe meer stikstof er mineraliseert. In het Drentse onderzoek wordt gekeken of dit werkelijk zo is, hoe groot deze verschillen zijn en wanneer stikstof vrijkomt. Er worden hiervoor 2 proeven uitgevoerd in een samenwerking tussen het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt, DLV Advies en Wageningen University & Research. Zij voeren het project uit in nauw overleg met de provincie Drenthe, het Rijk en de waterschappen Hunze en Aa’s en Drents Overijsselse Delta.

Normaliter mag er pas vanaf 1 februari gescheurd worden, maar voor de proef mocht dat eerder. Er wordt gezocht naar methoden waarbij melkveehouder en akkerbouwer het meeste uit de vrijkomende stikstof kunnen halen. Vroeg scheuren is volgens de onderzoekers waardevol zowel voor de akkerbouwer, de melkveehouder als het grondwater. ­

bron: DLV Advies, 11/01/2021