Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Brexit raakt ook handel in biologische producten

Geplaatst: 23/07/2020 


De brexit krijgt na 1 januari ook gevolgen voor de handel in biologische producten met het Verenigd Koninkrijk. Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaat er na de overgangsperiode sowieso sprake zijn van grensformaliteiten in het verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk, stelt controleorganisatie Skal.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie op 31 januari 2020 verlaten en is daarmee voor de Europese Unie een ‘derde land’ geworden. Vanaf 1 februari is een overgangsperiode ingegaan die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle Europese regels en wetten voor het Verenigd Koninkrijk van kracht en onderhandelen de partijen over een nieuw samenwerkingsakkoord.

Voor handelsbedrijven is het belangrijk dat zij de relatief korte overgangsperiode benutten om hun voorbereidingen op de Brexit voort te zetten. Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk, gaat er na de overgangsperiode sowieso sprake zijn van grensformaliteiten in het handelsverkeer.

Het certificaat dat door een controleorgaan in het Verenigd Koninkrijk is afgegeven voor een biologisch product, dat ná de overgangsperiode in de Europese Unie op de markt is gebracht, is niet meer geldig. Voor biologische producten die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie worden geïmporteerd na de overgangsperiode, zijn de regels die zijn vastgelegd in artikel 45 van VO (EU) 2018/848 van kracht. Aanvullend aan de regels die zijn vastgelegd in bovenstaand artikel, kunnen biologische producten vanuit het VK geïmporteerd worden onder de overgangsregels van artikel 57 van VO (EU) 2018/848.

bron: Skal Biocontrole, 23/07/2020