Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Duitse wetenschappers schrijven grote coronauitbraak bij Tönnies toe aan ventilatie

Geplaatst: 27/07/2020 


Een medewerker van het slachthuis in Rheda-Wiedenbrück van het Duitse vleesconcern Töniies heeft het coronavirus over een afstand van zeker 8 meter overgedragen. Dat was mogelijk door de bijzondere omstandigheden in het slachthuis, concluderen onderzoekers van het Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek, de Universitaire Kliniek Hamburg-Eppendorf en het Leibniz Instituut voor Experimentele Virologie.

De onderzoekers stellen vast dat de omstandigheden in de slachterij van Tönnies een cruciale rol speelden bij de uitbraak. De woonsituatie van de fabrieksarbeiders heeft volgens hen geen rol van betekenis gespeeld. De uitbraak kwam in juni aan het licht maar het virus werd al in mei verspreid door een medewerker.

Het virus werd overgedragen in ruimtes waar de lucht werd gecirculeerd en gekoeld tot 10 graden Celsius. Daarnaast was er weinig toevoer van verse lucht en werd er zwaar lichamelijk werk gedaan. Onder deze omstandigheden is een afstand van 1,5 tot 3 meter alleen niet voldoende om overdracht te voorkomen, zeggen de wetenschappers.