Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Slachtbedrijven stappen naar de rechter om voor Offerfeest te mogen slachten

Geplaatst: 27/07/2020 


De slachtbedrijven Ipekci in Harderwijk en Hen Worst uit Nijkerk spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om alsnog toestemming te krijgen om in de aanloop naar het islamitische Offerfeest vee te mogen slachten. De NVWA keurde hun plan van aanpak met het oog op corona af. Het kort geding dient maandag 27 juli.

De 2 slachterijen kregen, samen met zes andere bedrijven, een verbod op het halal slachten opgelegd door de NVWA. De slachterijen moeten extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ze zijn verplicht om van tevoren een plan van aanpak in te dienen. De NVWA heeft de plannen van 8 slachterijen afgewezen, omdat ze niet aan de eisen voldeden.

In de aanloop naar het Offerfeest worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht, met een halssnede en zonder verdoving. Het vlees van deze dieren wordt vaak direct en ongekoeld opgehaald. Maar het vlees van pas geslachte dieren mag dit jaar alleen onder strenge voorwaarden de deur uit. Het slachthuis moet ervoor zorgen dat klanten verspreid hun vlees komen ophalen. Binnen én buiten het slachthuis geldt de anderhalve meter afstand.

bron: NOS, 25/07/2020