Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Europol en Interpol stuiten op diverse vormen van fraude met voedsel

Geplaatst: 27/07/2020 


Europol en Interpol hebben binnen de operatie OPSON 2020 samengewerkt bij de opsporing van frauduleuze praktijken bij de internationale handel in voeding en dranken. Het gaat om de negende gezamenlijke operatie en deze liep van december 2019 en juni 2020. Er werden 19 criminele organisaties ontmanteld en 406 verdachten aangehouden.

Er werden bij de operatie meer 26.000 controles uitgevoerd. Het resultaat was dat er circa 12.000 ton aan illegaal en mogelijk gevaarlijke producten konden worden onderschept met een totale waarde van circa 28 miljoen euro.

De politiediensten kwamen onder andere de smokkel van 320 ton aan inferieure zuivelproducten op het spoor. Het ging om bedorven kaas en melkproducten die een risico voor de volksgezondheid vormden. Ook werd 210 ton kaas in beslag genomen omdat de labeling als product uit een beschermd oorsprongsgebied niet deugde.

Andere zaken hadden betrekking op vervalsingen met olijf- en kookolie, wijnen, paardenvlees, granen, koffie, thee, bereide voedingsproducten en dure specerijen zoals saffraan.

bron: Europol, 22/07/2020