Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Rabobank constateert veel onzekerheid op de markt voor varkensvlees

Geplaatst: 29/07/2020 


Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid over te verwachten ontwikkelingen op de markt voor varkensvlees. Het heeft niet alleen zijn weerslag op de prijs, maar het krijgt mogelijk ook andere gevolgen binnen de varkensvleesketen, denken analisten van de Rabobank. Het kan ook aanleiding voor bedrijven zijn om extra in te zetten op automatisering en digitalisering, verbeteringen van de werkcondities en het stroomlijnen van de productie en meer integratie.

In Nederland zijn de varkensprijzen vanaf begin juni sterk gedaald door de daling van de slachtcapaciteit en het stilleggen van de export naar China. Rabobank verwacht dat de prijzen in het najaar maar langzaam zullen herstellen. De onzekerheid op de varkensvleesmarkt in de tweede helft van 2020 heeft vooral te maken met de importpolitiek van China. Zowel de Europese als de Amerikaanse varkenshouderijsector is behoorlijk afhankelijk van de export naar China.

Vanwege een nieuwe corona-uitbraak zijn de Chinese autoriteiten strikt gaan letten op mogelijke besmet importvlees en andere producten. Dit heeft ertoe geleid dat de levering vanaf sommige Amerikaanse, Braziliaanse en Europese bedrijven is stilgelegd. In Europa zijn het 4 slachterijen in Nederland en daarnaast slachterijen in Duitsland, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

De varkensvleesproductie in de Verenigde Staten zal naar verwachting met 1,3% toenemen. De productie in Europa zal in 2020 met 0,5% afnemen. In Spanje, Nederland en Denemarken neemt de productie met 4% toe en in het Verenigd Koninkrijk met 6%. Daar staat een productiedaling van 21% in Italië tegenover door de grote coronaproblemen. In Polen neemt de productie met 10% af mede door de Afrikaanse varkenspest.

bron: Rabobank, 22/07/2020