Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Minder kalveren en varkens geslacht door coronacrisis

Geplaatst: 29/07/2020 


In Nederlandse slachterijen zijn in het tweede kwartaal van 2020 minder kalveren en varkens geslacht dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden. Het aantal geslachte kalveren daalde met 14% en het aantal geslachte varkens met 11%. Bij de vleeskuikens zijn vanaf februari 2020 de cijfers nagenoeg onveranderd. Bij schapen en volwassen runderen is er een lichte stijging. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers van de vleesproductie in 2020.

De daling van het het aantal geslachte kalveren sinds maart hangt samen met de sluiting van de horeca en de terugvallende export als gevolg van de coronacrisis. Daardoor ontstond er een gebrek aan afzetmogelijkheden voor kalfsvlees. Een deel van het kalfsvlees is ondergebracht in de vriesopslag.

In april was het voortschrijdend totaal van het aantal geslachte varkens over de laatste 12 maanden 16,8 miljoen, in mei was dit afgenomen tot 16,3 miljoen slachtingen. Door een uitbraak van het coronavirus onder personeel moesten sommige slachterijen in mei en juni enige tijd sluiten, op andere locaties slachten of de capaciteit verminderen. Het voortschrijdend totaal over de laatste 12 maanden tot en met juni bleef met 16,3 miljoen varkens gelijk aan dat van mei.

De slacht van geiten is na een flinke toename in februari, maart en april van dit jaar, in mei en juni gestabiliseerd. In het voorjaar, wanneer vooral de jonge geitenbokjes worden geslacht, is er altijd een duidelijke piek. Dit jaar was die piek hoger dan voorgaande jaren. Geitenbokjes worden afgemest en geëxporteerd. Doordat de horeca in exportlanden op slot ging, zijn minder bokjes afgemest en eerder naar de slacht gegaan waarbij het vlees wordt verwerkt in diervoeders.

bron: CBS, 29/07/2020