Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Europese Commissie vindt dat marktverstoringen behoorlijk zijn opgevangen

Geplaatst: 29/07/2020 


Tijdens de Europese raad op maandag 20 juli hebben de landbouwministers van de lidstaten met de Europese Commissie van gedachten gewisseld over de marktsituatie in de landbouwsectoren en de uitdagingen in het kader van de COVID-19-crisis. Volgens de Europese Commissie is de marktsituatie ondanks de verstoringen over het algemeen stabiel gebleven, mede dankzij de ondersteunende maatregelen die op verschillende niveaus zijn getroffen.

Marktverstoringen bleven beperkt op de markten voor granen en de groente- en fruitsector, met uitzondering van asperges. De verschillende vleessectoren en zuivel werden zwaarder getroffen, met name door de sluiting van de horeca. Ondanks onzekerheid zijn er volgens de Europese Commissie verbeteringen zichtbaar op de markten voor zuivel, lamsvlees, schapenvlees en rundvleessector, mede dankzij particuliere opslag. Daarnaast is heropening van de horeca ook bevorderlijk geweest voor de rundvleessector.

Problemen in slachterijen
De exportcapaciteit van de Europese kan wel negatief worden beïnvloed als er sprake is van een COVID-19-uitbraak onder medewerkers in slachterijen. De pluimveesector heeft ook een negatieve schok ervaren, mede door verstoring in de markt vanwege vogelgriep, gezien de korte productiecyclus kan deze markt zich snel aanpassen. Er zijn nog moeilijkheden in de varkensvleessector, vanwege de sluiting van slachterijen en nieuwe eisen van China voor de import. De mondiale suikerprijs staat ook onder druk, maar er is voorzichtig herstel te zien.

Kalfsvlees
Een aantal lidstaten heeft de Europese Commissie gewezen op moeilijkheden op de markt voor sierteelt, olijfolie, wijn, varkensvlees, pluimveevlees, rundvlees, kalfsvlees, melk, kaas, perziken, kersen, aardappelen en suikerbieten. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft met name de kalfsvleessector als voorbeeld genoemd van een sector die sterk lijdt onder de coronamaatregelen. Zij heeft aangedrongen op maatregelen op Europees niveau.

Vraag op lokale markt moet versterkt
De Europese Commissie vindt dat er goed gekeken moet worden naar de meest kwetsbare sectoren, die grotendeels afhankelijk zijn van de export. De vraag op lokale markten zou versterkt moeten worden. Verder wordt in biologische landbouw een mogelijke oplossing gezien voor structurele overproductie.

bron: Ministerie van LNV, 29/07/2020