Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Nog steeds omzetverlies bij ambachtelijke bakkers

Geplaatst: 30/07/2020 


Hoewel veel bakkers inmiddels weer meer klanten in de winkel zien dan in het voorjaar, meldt 80% van de ambachtelijke bakkers nog steeds een afname van de omzet via leveranties aan horecaondernemingen, cateraars, bedrijven en supermarkten. Mede daardoor rapporteert nog 40% van de bakkers een omzetverlies van gemiddeld 20% ten opzichte van de periode voor de coronamaatregelen.

Eind april vroeg de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging de leden naar het effect van het coronavirus en de ingevoerde maatregelen op hun bedrijf. Deze enquête is in juli herhaald en werd door ongeveer 20% van de leden ingevuld.

Hoewel in deze tweede coronamonitor voorzichtig positievere geluiden klinken, blijft de omzetontwikkeling bij de meeste deelnemers aan de enquête een reden voor zorg. Zo is de omzetdaling weliswaar minder dan bij de vorige enquête. Toen was het 32% en nu is het verlies 20%. Vooral de leveringen aan bedrijven en horeca blijven achter. Daardoor ligt bij 78% van de deelnemende bakkers de omzet in het derde kanaal nog flink onder het niveau van voor de coronamaatregelen. Slechts 7% geeft aan boven het oude niveau uit te komen.

Van de bakkers geeft 24% aan geen of minder werk te hebben voor zijn medewerkers. Dat was in de vorige monitor ruim 20%. Van de deelnemers verwacht 10% afscheid te moeten nemen van medewerkers, terwijl nog eens 10% denkt dat misschien te moeten doen. Bijna 50% van de bakkers maakt gebruik van een of meer overheidsregelingen. Dat is meer dan in de vorige monitor, toen ruim 40% aangaf daarvan gebruik te maken. Deze toename kan worden verklaard doordat sinds juni meer bakkers in aanmerking komen voor de regelingen. Van de respondenten denkt 87%, wellicht mede door de overheidsmaatregelen, de crisis te kunnen overleven. Dit was eerder minder 50% van de deelnemende bakkers.