Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Tweede noodpakket kabinet helpt ruim 1,4 miljoen werkenden

Geplaatst: 08/09/2020 


In het tweede noodpakket zijn voor de NOW ruim 65.000 aanvragen ingediend door bedrijven. Hiervan zijn er ruim 63.000 toegekend en 2000 afgewezen. Voor de Tozo 2 gaat het om naar schatting 103.000 aanvragen van zelfstandig ondernemers. Deze regelingen hebben in de periode juni tot en met augustus samen ruim 1,4 miljoen werkenden bereikt. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris van ’t Wout van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal aanvragen is lager dan bij de eerste NOW-regeling. Het totaalbedrag aan aangevraagde subsidie bedraagt naar schatting 5,34 miljard euro voor een periode van vier maanden. De NOW wordt in het onlangs aangekondigde steun- en herstelpakket verlengd met drie keer drie maanden. Het eerste tijdvak van de NOW 3.0 start op 1 oktober, het UWV streeft ernaar om werkgevers vanaf 16 november een aanvraag te kunnen laten doen.

Het merendeel van de Tozo 2 aanvragen betreft verlenging van inkomensondersteuning van Tozo 1. Uit CBS-cijfers blijkt dat Tozo-aanvragen vooral afkomstig zijn uit de sectoren specialistische zakelijke diensten, overige dienstverlening, handel, cultuur, sport en recreatie en horeca en onderwijs. De Tozo 2 kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot eind september. Vanaf 1 oktober gaat de Tozo 3 gelden voor een periode van 9 maanden.

De Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) is bedoeld voor werknemers die door de coronacrisis (bijna) geen inkomsten meer hebben en geen uitkering kunnen krijgen. Het loket voor de TOFA is op 27 juli gesloten. Van de ongeveer 24.000 aanvragen die in totaal zijn ingediend, zijn er tot nu toe ongeveer 11.000 toegekend. Ongeveer 13.000 verzoeken zijn afgewezen, voornamelijk omdat het inkomen van de aanvrager in april hoger is dan 550 euro of dat het ontvangen inkomen in februari lager is dan 400 euro.

Er is ook een samenwerkingsverband opgezet tussen UWV, Belastingdienst, Inspectie SZW en FIOD om misbruik en oneigenlijk gebruik van de NOW effectief aan te pakken. Het gaat dan om het mogelijk manipuleren van de loonsom en het uitstellen van omzet om een hogere subsidie te kunnen ontvangen. Bij de Tozo zijn gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving. Zij zijn gestart met de eerste controles om eventueel misbruik op te sporen.

bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 07/09/2020