Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Bedrijven Amsterdam Ingredients en Circumilk vullen elkaar aan

Geplaatst: 08/09/2020 


De 2 jonge ondernemers Terence Molnar en Tijmen Fikse hebben samen de bedrijven Amsterdam Ingredients en Circumilk opgezet. Amsterdam Ingredients is een bedrijf dat op maat gemaakte speciaalpoeders op basis van melk aan afnemers in voedingsindustrie en diervoedersector levert. De onderneming heeft in korte tijd een miljoenenomzet opgebouwd. Circumilk handelt in afgekeurde partijen zuivel om deze te benutten voor productie van biobrandstoffen.

Gevraagd naar een typisch voorbeeld van een transactie van Amsterdam Ingredients , schetsen Molnar en Fikse het volgende beeld: een middelgrote ijsfabriek heeft een contract met een supermarktbedrijf in de wacht gesleept voor de levering van ijsjes voor het komende jaar. Melkpoeder is daarbij een belangrijk ingrediënt. Amsterdam Ingredients bedenkt dan een receptuur op basis van diverse melk- en weipoeders; dat mengsel heeft bijvoorbeeld betere eigenschappen voor de ijsproductie of verlaagt de kosten. Zodra de juiste receptuur met de klant is ontwikkeld, wordt een jaarcontract gesloten met een vaste prijs.

Molnar en Fikse komen bij hun leveranciers ook regelmatig afgekeurde partijen zuivel tegen. Ze bedachten dat die partijen goed te benutten zijn voor de productie van biobandstoffen. Het idee is recent omgezet in een nieuw bedrijf met de naam Circumilk. Afgekeurde producten worden bij zuivelondernemingen opgehaald, gescheiden van de verpakking en vervolgens gebruikt voor energieproductie.

Om ook de grote spelers in de zuivel met dit concept te bereiken, heeft Circumilk een exclusieve samenwerking met Suez, een van Europa’s grootste afvalverwerkers. Suez sluit contracten met grote Nederlandse voedingsbedrijven over de totale afvalstroom. Het onderdeel ‘zuivelproducten’ wordt vervolgens ondergebracht bij Circumilk. Fikse en Molnar hebben inmiddels een medewerker aangesteld om deze nieuwe zelfstandige activiteit tot bloei te brengen.