Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Project ProMuscle helpt ouderen om extra spiermassa te ontwikkelen

Geplaatst: 12/10/2020 


In het project ProMuscle hebben Zilveren Kruis, FrieslandCampina, Innopastry, Alliantie Voeding in de Zorg en Wageningen University & Research onderzocht of de vermindering van mobiliteit bij ouderen valt te voorkomen. In een speciaal programma waarin eiwitrijke voeding met een trainingsprogramma met krachtoefeningen worden gecombineerd wisten de deelnemers een flink stuk zelfredzaamheid terug te krijgen.

Per individu verschilt het, maar gemiddeld verliezen mensen na hun vijftigste levensjaar per 10 jaar 3 tot 8% spiermassa. Daardoor vermindert de spierkracht en ontstaan op hoge leeftijd problemen met bewegen. In het project ‘ProMuscle in de prakijk’ is onderzocht of het mogelijk is om dit proces van afname van spiermassa tegen te gaan. Aan dit het onderzoek hebben 200 ouderen uit Gelderland tussen de 65 en 93 jaar deelgenomen.

Binnen het project werd een programma ontwikkeld waarin eiwitrijke voeding met een trainingsprogramma met krachtoefeningen worden gecombineerd. Proefpersonen kregen, onder begeleiding van een fysiotherapeut, gedurende 12 weken wekelijks 2 uur training om de spieren te versterken. Tegelijkertijd hielp een diëtist de individuele deelnemer om bij ontbijt en lunch 25 gram eiwit te consumeren. In de 12 weken erna gingen de deelnemers naar sportlessen bij een fitnesscentrum of fysiopraktijk en kregen ze praktijklessen over eiwitrijk ontbijten, lunchen en dineren.

De combinatie van eiwitrijke voeding en krachttraining blijkt effectief om verlies van spiermassa en spierkracht bij ouderen tegen te gaan. De deelnemers wisten met het programma binnen 3 maanden meer dan een 0,5 kilo extra spiermassa op te bouwen, wat resulteert in 40% meer spierkracht. De deelnemers voelen zich sterker en kunnen weer gemakkelijker functioneren. Op dit moment worden plannen gemaakt voor een verdere uitrol in Nederland, in samenwerking met zorgorganisaties en fitnesscentra en worden varianten voor verschillende doelgroepen ontwikkeld.

bron: Topsector Agri & Food, 12/10/2020