Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Unilever-aandeelhouders zijn akkoord met opheffen duale structuur

Geplaatst: 13/10/2020 


De Britse aandeelhouders van Unilever hebben met een meerderheid van 99,5% ingestemd met de samenvoeging van het Britse en Nederlandse onderdeel van het bedrijf en de verhuizing van het hoofdkantoor van het concern naar Londen. De aandeelhouders in Rotterdam stemden daar al eerder mee in. Bij de stemming onder de aandeelhouders van het Nederlandse deel van het bedrijf was 99,4% voor de samenvoeging en een verhuizing.

Unilever maakte in juni bekend zijn duale Brits-Nederlandse structuur op te willen geven en op papier een volledig Brits concern te worden. De aankondiging volgt op een uitgebreid onderzoek van anderhalf jaar naar mogelijkheden om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.

De plannen van Unilever kunnen nog ingetrokken onder druk van een spoedwet op voorstel van van GroenLinks. De partij wil de Nederlandse belastingdienst de mogelijkheid bieden om ondernemingen een naheffing op te leggen, wanneer ze verhuizen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven en op deze manier belasting ontwijken.

Wanneer de Tweede en Eerste kamer instemmen met het wetsvoorstel van GroenLinks dan wacht Unilever een een belastingaanslag van circa 11 miljard euro. Het concern heeft al laten weten dat het besluit over de verhuizing van het hoofdkantoor van Rotterdam naar Londen dan niet door zal gaan. Het bedrijf meent echter dat het wetsvoorstel in strijd is met internationale afspraken. Die bezwaren tegen het voorstel worden gedeeld door de Raad van State.

bron: De Telegraaf, 12/10/2020