Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Terughaalactie producten met verontreinigd sesamzaad afkomstig uit India

Geplaatst: 14/10/2020 


Bedrijven die verontreinigd sesamzaad, afkomstig van 3 leveranciers uit India, hebben geïmporteerd of verhandeld, moeten dat direct uit de handel halen. Ook producten die hierdoor niet aan de gestelde veiligheidsnorm voldoen moeten worden teruggehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de betrokken bedrijven hiervan op de hoogte gesteld.

Het gaat om een maatregel die ook andere landen in de Europese Unie nemen. De bedrijven die verontreinigd sesamzaad of producten waarin dit is verwerkt hebben verhandeld of verkocht, zijn op dit moment bezig de verontreinigde producten terug te halen.

In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfecterend middel op sesamzaad. Ethyleenoxide is een middel dat in de Europese Unie niet toegelaten is. Het is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden.

Er is een wettelijke maximum residu-limiet voor ethyleenoxide in sesamzaden van 0,05 milligram per kilo. Dat is de maximum toegestane hoeveelheid van een residu van een bestrijdingsmiddel die in een product mag achterblijven zonder gevaar voor de voedselveiligheid. Uit meldingen van bedrijven is gebleken dat verschillende partijen sesamzaad van 3 producenten uit India zijn verontreinigd met ethyleenoxide boven deze limiet.

De verontreinigde partijen zijn geïmporteerd in België en vervolgens naar 24 andere landen gegaan.

bron: NVWA, 13/10/2020