Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Leefstijl heeft nauwelijks impact op kans op kanker bij Lynch Syndroom

Geplaatst: 14/10/2020 


Het Lynch Syndroom is een erfelijke aandoening en mensen met deze aandoening hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker. Ongeveer de helft van de mensen met dit syndroom krijgt te maken met dikkedarmkanker en ongeveer 30% van de vrouwen met dit syndroom krijgt baarmoederkanker. De leefstijl van mensen blijkt daar nauwelijks effect op te hebben.

Jesca Brouwer, onderzoeker bij de vakgroep Humane Voeding & Gezondheid van de Wageningen Universiteit, onderzocht de link tussen bepaalde voedingspatronen, lengte en BMI op jongvolwassen leeftijd en het risico op ontwikkelen van verschillende type kanker bij mensen met het Lynch Syndroom. Tegen haar verwachting in ontdekte ze dat leefstijl een beperkte rol lijkt te spelen.

Brouwer vond alleen een associatie met BMI op jonge leeftijd. En uit eerder onderzoek is ook gebleken dat roken en een hogere BMI op volwassen leeftijd de kans op kanker bij mensen met het Lynch Syndroom verhoogt. Er is geen reden om voor deze groep andere leefstijladviezen te geven om kanker te voorkomen, dan voor overige mensen.