Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

FNLI uit zorgen over gevolgen van nieuwe corona-aanpak

Geplaatst: 14/10/2020 


De nieuwe maatregelen en de gedeeltelijke lockdown komen hard aan bij bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft begrip voor de maatregelen van het kabinet in het brede belang van de volksgezondheid, maar wijst ook op de klap die bedrijven in voedingssector te verduren krijgen. Ook zijn er zorgen over het oplopend ziekteverzuim en de beschikbare testcapaciteit.

De sluiting van de horeca is een buitengewoon pijnlijke maatregel, stelt de FNLI. Dat geldt voor de horeca maar de gevolgen zullen ook gevoeld worden door de volledige keten van voedingsmiddelenproducenten die aan het out of home-kanaal leveren.

Bedrijven die met name leveren aan restaurants, cateraars, tankstations en kiosken, hebben de eerste helft van dit jaar een omzetverlies geleden van 30 tot 40% ten opzichte van diezelfde periode een jaar geleden. Voor enkele bedrijven is dat zelfs 60 tot 70%. De voorlopige verwachting voor het gehele kalenderjaar 2020 ten opzichte van 2019 is dat de omzet voor die bedrijven met 20 tot 25% daalt.

De FNLI pleit ervoor dat de horeca de komende weken en maanden breed gesteund wordt door de overheid. Tegelijkertijd zullen ook toeleveranciers in de out of home-keten die door de maatregelen in zwaar weer terechtkomen, weer een beroep moeten kunnen doen op steunmaatregelen.

Er zijn ook zorgen bij de FNLI en de aangesloten brancheorganisatie over een toenemend ziekteverzuim bij bedrijven waardoor de continuïteit van de productie mogelijk in gevaar komt. In dat verband is de beschikbaarheid van testcapaciteit voor bedrijven essentieel. De FNLI zal daar nogmaals op aandringen bij de betrokken instanties. De FNLI is kritisch over de CoronaMelder-app omdat deze het advies geeft om 10 dagen in quarantaine te gaan terwijl dat achteraf in veel gevallen niet nodig blijkt te zijn. Dit leidt tot de onwenselijke situatie dat medewerkers onnodig lang thuiszitten en dat brengt de continuïteit van de productie in gevaar.

bron: FNLI, 14/10/2020