Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Restaurants besparen op CO2-emissie via aanpassing van menukaart

Geplaatst: 16/10/2020 


Restaurants in Regio Foodvalley hebben in een jaar tijd 8% CO2 bespaard met aanpassingen in de menukaart. Daarbij zijn ze 3x zoveel lokale producten gaan inkopen. Dat gebeurde binnen het project Restaurants van Morgen waar door 23 restaurants in 5 regiogemeenten werd deelgenomen.

Uit die eerste nulmeting kwam naar voren hoeveel klimaatwinst er potentieel te behalen viel bij het verduurzamen naar het menu. Greendish heeft de deelnemers vervolgens begeleid in het nemen van concrete stappen, zoals lokaal inkopen, gebruik maken van seizoensproducten, voedselverspilling verminderen en minder vlees serveren. Met name die laatste leverde flinke klimaatwinst op.

Er is een vermindering van gemiddeld 8% CO2 uitstoot gerealiseerd door kleine aanpassingen in het menu. Ook zijn de gemiddelde portiegroottes kleiner en is het aandeel vegetarische gerechten gestegen van 8 naar 13%. De helft van de restaurants is een samenwerking aangegaan met lokale producenten. Gemiddeld hebben de restaurants 3x meer lokale producten ingekocht dan ze vóór deelname aan het project deden.

bron: Regio Foodvalley, 16/10/2020