Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Extra steun voor de voedselbanken vanwege de coronacrisis

Geplaatst: 17/11/2020 


Het kabinet gaat de voedselbanken helpen om dreigende voedseltekorten voor te zijn. Door een verwachte toename van het beroep op de voedselbanken vanwege de coronacrisis en minder aanvoer van voedsel vanuit de supermarkten, voorzien de voedselbanken problemen. Gezien de uitzonderlijke situatie is het kabinet bereid om het Europees Sociaal Fonds aan te spreken voor ondersteuning van de voedselbanken.

Het kabinet is bereid om 2% van de middelen uit het Europees Sociaal Fonds voor de periode 2021-2027 te besteden aan de ondersteuning van de voedselbanken. Het gaat naar verwachting om circa 8 miljoen euro in totaal. Daarnaast maakt het kabinet het mogelijk dat Voedselbanken Nederland een in het voorjaar toegekende subsidie van 4 miljoen euro breder kan inzetten.

De voedselbanken kunnen de noodsteun van het kabinet tot nu toe alleen aanwenden als het eigen calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland leeg is. Over de wijze van inzet van de Europese middelen en de noodsteun gaat het kabinet nader met Voedselbanken Nederland en andere betrokken partijen in gesprek.

Het kabinet gaat daarnaast samen met Voedselbanken Nederland, gemeenten, voedselproducenten, leveranciers en distributeurs kijken hoe de bestaande voedselvoorziening aan voedselbanken op peil gehouden kan worden. De aanvoer vanuit de lokale supermarkten neemt af omdat zij zich met succes inzetten tegen voedselverspilling, onder meer door producten die nog beperkt houdbaar zijn tegen gereduceerd tarief te verkopen.

Het kabinet blijft deze en andere ontwikkelingen nauwlettend volgen om knelpunten bij de voedselbanken snel te kunnen signaleren. Aan het begin van de coronacrisis is hiertoe een actieteam geformeerd door de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Voedselbanken Nederland.

bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 17/11/2020