Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Mogelijkheden voor aanpassing van bioactieve peptiden in melk

Geplaatst: 17/11/2020 


Chenxi Huang heeft onderzocht of het mogelijk is de hoeveelheid en de diversiteit van bioactieve peptiden in melk te verhogen door het eiwit-afbrekende systeem van de melkzuurbacterie Lactococcus lactis te moduleren. Op dinsdag 17 november promoveert zij op basis van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Huang geeft eerst een uitgebreid overzicht gemaakt van de kennis over bioactieve peptiden afkomstig van beta-caseïne en de mogelijkheid om melkzuurbacteriën te gebruiken om dergelijke peptiden te produceren. Verder heeft zij het eiwit-afbrekende systeem van Lactococcus lactis aangepast door een grote verzameling van verschillende combinaties van peptidase mutanten te maken, en die mutanten te gebruiken om de hoeveelheid en diversiteit van bioactieve peptiden afgeleid van beta-caseïne te vergroten.

De onderzoekster bewijst zij dat de dipeptidase PepV een belangrijke rol speelt in de biosynthese van peptidoglycaan, door te fungeren als link tussen het stikstofmetabolisme en celwandsynthese. Ook heeft Huang de genetische toolbox voor Lactococcus lactis uitgebreid door plasmide- en genoom-gebaseerde CRISPRi-systemen te ontwikkelen die het mogelijk maken om snel biologische routes aan te passen of essentiële genen te karakteriseren.

Delen van het proefschrift Peptides of interest: Editing of Lactococcus lactis proteolytic system to increase its bioactive potential van Chenxi Huang zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

bron: Rijksuniversiteit Groningen, 17/11/2020