Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'In de voedingssector zijn veel fusies en overnames te verwachten'

Geplaatst: 17/11/2020 


Circa 30% van de Nederlandse voedingsbedrijven zal het jaar 2020 met verlies afsluiten, verwacht het adviesbureau Vondel Finance. Het bureau bestudeerde cijfers van 125 middelgrote bedrijven uit de voedingssector. Op basis daarvan wordt een periode met veel fusies en overnames voorzien.

Met name middelgrote bedrijven in de voedingssector hadden in 2019 al een slecht jaar en het jaar 2020 zal voor deze bedrijven nog slechter uitvallen. Vorig jaar leed 24% van de bedrijven waarvan Vondel Finance de cijfers bestudeerde verlies. In 2020 loopt dat aandeel vermoedelijk op naar 30%.

De gemiddelde nettowinstmarge op de omzet van de bedrijven bedroeg in 2018 nog 1,8% en viel in 2019 terug naar 1,2%. Doordat ook veel bedrijven producten leveren aan afnemers in de horeca en foodservice, werken de effecten van de coronamaatregelen ook door in de omzet bij deze ondernemingen over 2020.

In 2019 kampte 42% van de bedrijven met omzetverlies. In 2020 zal er volgens Vondel Finance bij de helft van de bedrijven een daling van de omzet zijn. De toenemende inkoopmacht van grote supermarktorganisaties en foodserviceondernemingen zet de marges voor bedrijven in de voedingsindustrie onder druk.

Vondel Finance stelt vast dat er verschillende eigenaren van voedingsbedrijven zijn die zich momenteel oriënteren over de verkoop van hun bedrijf. Het adviesbureau voorziet daardoor een periode met veel strategische allianties via fusies en overnames.

bron: Vondel Finance, 16/11/2020