Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

ILT en NVWA letten scherp op nieuwe producenten van desinfectiemiddelen

Geplaatst: 18/11/2020 


De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de afgelopen maanden scherp gekeken of desinfectiemiddelen op basis van alcoholen van nieuwe producenten op deze markt voldoen aan de veiligheidseisen en veilig geproduceerd worden.

Door de coronapandemie is er een grote behoefte ontstaan aan desinfectiemiddelen voor de zorg en andere professionele sectoren. Deze handdesinfectiemiddelen zijn biociden en moeten een officiële toelating hebben.

Dankzij tijdelijke vrijstellingen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de productie en het op de markt brengen van desinfectiemiddelen op basis van alcohol, konden bedrijven relatief makkelijk actief worden op deze markt. Zo begonnen onder meer een ijsproducent en een aantal drankproducenten dit voorjaar met het maken van handdesinfectiemiddelen.

De ILT heeft bij ruim 70 producenten inspecties uitgevoerd: 16 keer is een waarschuwing gegeven, 1 keer werd een last onder dwangsom opgelegd. Veel vaker werd na contact met de ILT het productieproces vroegtijdig aangepast of werden verpakkingen of etiketten verbeterd. In 12 gevallen had het bedrijf zelf alles goed geregeld en voldeed het handdesinfectiemiddel aan alle eisen. Circa 25 bedrijven stopten snel weer: het op een goede manier produceren of verhandelen bleek niet haalbaar of onrendabel.

De ILT kwam veel kleine en soms grotere overtredingen tegen. Op de etiketten stond vaak onjuiste of onvolledige informatie. Zo werd bijvoorbeeld vermeld dat het middel ook voor het ontsmetten van oppervlakten was, terwijl dat niet is toegestaan. Ook zat er in producten soms te weinig alcohol en gebeurde niet altijd veilig en professioneel.

De NVWA heeft 122 inspecties uitgevoerd bij bedrijven die online desinfectiegels verkopen aan consumenten. Er zijn meer dan 500 producten beoordeeld. Als bleek dat er niet-toegelaten biociden werden aangeboden, heeft de NVWA de advertentie voor deze producten offline laten zetten. Ook werd opgetreden tegen cosmetische producten die als handdesinfectiemiddel werden aangeprezen. De NVWA heeft in totaal 66 schriftelijke waarschuwingen gegeven en 2 rapporten van bevindingen opgemaakt.

bron: NVWA, 18/11/2020