Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

ABN AMRO voorziet stijging in prijzen van graan, soja en maïs

Geplaatst: 18/11/2020 


Analisten van ABN AMRO verwachten een stijging in prijzen van agrarische grondstoffen. Na de coronacrisis komt het normale leven in China weer behoorlijk op gang. De Chinese importvraag naar tarwe, maïs en sojabonen neemt toe en zorgt voor hogere prijzen. Een herstel van de vraag naar suiker, koffie en cacao laat nog even op zich wachten.

Op de tarwemarkt was de impact van COVID-19 schok niet zo groot. De vraag voor tarwe daalde maar heel beperkt en herstel volgde snel door strategische herbevoorrading van veel landen. De tarweprijs ging de laatste tij omhoog door zorgen over droogte in de Verenigde Staten en Rusland en een sterkere vraag vanuit China.

De Chinese vraag naar maïs blijft voorlopig ook hoog vanwege de grote vraag naar diervoeders en de mislukte oogsten in China na stormen en droogte. Door het lagere olieverbruik vanwege COVID-19 is er wel onzekerheid over de vraag naar ethanol uit maïs. V

Door de sterke toename van de Chinese vraag naar sojabonen uit de Verenigde Staten zijn de verwachtingen over de voorraden flink naar beneden bijgesteld. De prijs van sojabonen in de Verenigde Staten is sterk gestegen. Bij aanhoudende vraag vanuit China gaat de prijs nog verder stijgen. De prijs van Braziliaanse sojabonen was al gestegen. De droogte heeft daar de aanplant belemmerd.

Door de lage prijs van ethanol, is het vanuit financieel oogpunt nog steeds interessanter om suiker te produceren van de suikerbieten in plaats van ethanol. Het zorgt voor een overaanbod aan suiker, terwijl de vraag nog niet is hersteld van COVID-19. Toch is de prijs van suiker gestegen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in Brazilië, Thailand en Rusland en schade aan de oogst door de vergelingsziekte in Frankrijk.

De Braziliaanse koffieoogst ligt een stuk lager dan in het seizoen 2018/19. Dit komt door de 2-jaarlijkse cyclus in de oogst. Het lagere aanbod kwam echter gelijktijdig met vraaguitval door COVID-19. Er wordt een traag herstel van de vraag voorzien terwijl het aanbod van koffie weer gaat toenemen. Dat zet de prijs onder druk.

De scherpe daling in de buitenshuisconsumptie van chocolade heeft de markt voor cacao hard geraakt. De verwachting is dat het herstel van de vraag pas op iets langere termijn zal plaatsvinden. De Aziatische markt is hierin leidend zijn. Daar wordt inmiddels 24% van alle cacaobonen verwerkt en ligt de groei van de consumptie van cacao per hoofd van de bevolking een stuk hoger dan in Europa en Noord-Amerika.

bron: ABN AMRO, 18/11/2020