Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Veehouderij kan efficiënt plantaardige restproducten verwerken'

Geplaatst: 18/11/2020 


Ollie van Hal heeft in haar promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit het het duurzame voedselmodel van de Wageningse hoogleraar Dierlijke Productiesystemen, Imke de Boer, verder uitgewerkt. In dat model wordt plantaardig voedsel alleen voor humane consumptie gebruikt en worden diervoeders zo veel mogelijk geproduceerd uit plantaardige en dierlijke reststromen. Van Hal ging specifiek na welke afvalstromen het beste naar welk productiedier kunnen gaan. Ze promoveerde op 30 oktober.

De kip zet voer zeer efficiënt om naar voedsel, maar dat vraagt om voer van een hoge kwaliteit nodig. Daarom kunnen reststromen van bakkerijen en de verwerking van soja en andere oliehoudende zaden het best verwerkt worden tot pluimveevoeders. En dan bij voorkeur aan leghennen, omdat eieren meer eiwit opleveren dan vlees.

Een varken is uitstekend in staat om plantaardig afval met een lagere waarde te verwerken. Ze hebben een relatief hoge voeropname en kunnen goed omgaan met nutriënt-arm voer. In de wet is het verboden om huishoudelijk afval aan dieren te voeren. Volgens Van Hal zouden de risico's kunnen worden ondervangen door groente-afval te verhitten of te fermenteren.

Het krachtvoer voor melkkoeien zou het best geproduceerd kunnen worden uit bijproducten uit de graanverwerking zoals bierbostel. Ook aardappelschillen, suikerbietenpulp en resten uit de verwerking van oliezaden, worden door koeien efficiënt benut en worden in de praktijk ook op grote schaal benut.

Van Hal keek ook naar afvalstromen voor de visteelt. Vis kan zeer efficiënt voer omzetten en het is toegestaan om slachtafval in visvoer te verwerken. Om dierlijke reststromen tot waarde willen brengen, is aquacultuur nodig. In de zalmteelt is het bijvoorbeeld mogelijk vismeel te vervangen door varkensvet en beendermeel.