Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Bijzondere technologie om smaak van alcoholvrij te verbeteren

Geplaatst: 13/01/2021 


Onderzoeker Deborah Gernat heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om een ​​alcoholvrij bier met een verbeterde smaak te produceren. Het is haar gelukt om de concentratie Strecker aldehyden te verlagen. Deze verbindingen in het wort zijn bepalend voor de karakteristieke smaak in alcoholvrij bier. Op vrijdag 29 januari hoopt Gernat te promoveren aan de TU Delft.

Alcoholvrije bieren die worden geproduceerd door middel van regelmatige fermentatie met daaropvolgend het verwijderen van de alcohol bevatten over het algemeen weinig onaangename smaakstoffen, maar biologisch geproduceerde alcoholvrije bieren wel. Dit komt doordat de activiteit van gist tijdens de fermentatie beperkt is om alcoholvorming te voorkomen. Dat heeft als bijwerking dat andere verbindingen zoals aldehyden niet worden omgezet in neutrale of karakteristieke bier smaakstoffen.

Omdat de vorming van aldehyden niet kan worden voorkomen, is selectieve verwijdering nodig om een ​​alcoholvrij bier te produceren met een verbeterd smaakprofiel. Gernat heeft technologieën onderzocht die worden toegepast om aldehyden uit waterige stromen te verwijderen. Ze kwam uit bij een zeoliet de vieze smaak effectief vermindert terwijl het oorspronkelijke karakter van de drank behouden blijft. De verminderde concentratie blijft ook gehandhaafd gedurende een periode van veroudering van 4 maanden.

bron: TU Delft, 13/01/2021