Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Eco Social Cost Units bepalen werkelijke prijs van producten

Geplaatst: 08/01/2021 


Levensmiddelentechnoloog Pim Croes ontwikkelde een methode om de werkelijke prijs van producten in de leveringsketen te bepalen: de meerprijs voor de duurzame versie van een product. Zijn systeem voor de bepaling van werkelijke prijzen is geïnspireerd door een bestaande methode van doorgeven van aantoonbare levensmiddelenveiligheid in de leveringsketen. Op 13 januari hoopt hij op zijn onderzoek te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

De meeste producten hebben geen juiste prijs, stelt Croes. Want fabricage, handel, gebruik en levenseinde van producten zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de wereldwijde milieu-, sociale en economische schade. En zolang deze schade onbetaald blijft en consumenten de voorkeur blijven geven aan de goedkoopste producten is verbetering ver te zoeken.

Dankzij het onderzoek van Croes kunnen ook de verborgen kosten in kaart én in rekening worden gebracht. Daarmee wordt de eerste stap gezet naar een duurzame en verantwoorde economie van werkelijke prijzen. Dat betekent niet dat het leven duurder wordt. Op langere termijn is repareren van de schade namelijk meestal duurder dan die te voorkomen.

Iedere speler in de keten van een product maakt kosten in de reële economie, maar ook verborgen kosten ten koste van anderen of de maatschappij als geheel. Diverse economen pleiten al langer voor een economie van werkelijke prijzen. Tot nu toe bestond er echter nog geen alomvattende, objectieve en gestandaardiseerde methode voor de meting van de benodigde kosten voor het verduurzamen van producten.

Pim Croes levert bedrijven een instrument waarmee ze op gestandaardiseerde wijze een boekhouding kunnen voeren van de kosten voor preventie van schade. Deze kunnen ze doorberekenen in de leveringsketen als 'Eco Social Cost Units' (ESCU's), naast en vergelijkbaar met de standaard economische boekhouding. Aan het einde van de keten ontstaat zo de meerprijs voor de volledig duurzame versie van het eindproduct.

Bij het ontwikkelen van zijn methode hanteerde Croes alle productgerelateerde milieu- sociale en economische aspecten die door de Verenigde Naties zijn vastgelegd als doelen voor duurzame ontwikkeling. Onontbeerlijk voor het welslagen van het systeem is certificatie om ervoor te zorgen dat de hele keten de berekeningen correct en eerlijk uitvoert. Ook is het zaak om voldoende steun van overheden of bedrijven te krijgen om hele leveringsketens te overreden het systeem te omarmen.

bron: Universiteit Utrecht, 08/01/2021