Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Invloed van industrie lijkt zichtbaar in resultaat van voedingsonderzoek

Geplaatst: 08/01/2021 


De resultaten van wetenschappelijke studies over voeding pakken vaker positief uit als de voedingsindustrie bij het onderzoek betrokken was. Dat stellen Australische wetenschappers van Deakin University in Geelong op basis van een analyse van circa 1500 artikelen die in 2018 werden gepubliceerd in de 10 meest geciteerde wetenschappelijke voedingstijdschriften. Ze publiceerden over hun eigen onderzoek in Plos One.

Bij ruim 13% van de publicaties die werden geanalyseerd was de voedingsindustrie betrokken, bijvoorbeeld als financier of omdat de auteurs banden hadden met een bedrijf. In 56% van de artikelen werden resultaten gerapporteerd die gunstig waren voor de industrie. Hadden auteurs zelf banden met de industrie, dan was dit percentage 66%. Als de voedingsindustrie geen rol speelde in het onderzoek waarover gepubliceerd werd, dan waren de resultaten in slechts 10% van de publicaties positief voor het bedrijfsleven.

Meer informatie is te vinden in de publicatie The characteristics and extent of food industry involvement in peer-reviewed research articles from 10 leading nutrition-related journals in 2018 in Plos One

bron: Plos One, 16/12/2020