Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Effecten van reuk- en smaakverlies op eetgedrag nader onderzocht

Geplaatst: 11/01/2021 


In Nederland krijgt 5% tot 20% van de mensen te maken met een verminderd reuk- of smaakvermogen.Tot op heden was er weinig bekend over de effecten van reuk- en smaakverlies op het eetgedrag en de hersenactiviteit van patiënten. Hier heeft Elbrich Postma de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan. Zij hoopt op vrijdag 15 januari aan de Wageningen Universiteit te promoveren.

Uit het onderzoek van Elbrich Postma bleek dat patiënten met reukverlies net zo goed volgens de Richtlijnen Goede Voeding eten als de gemiddelde Nederlander. Wel stelde zij vast dat patiënten met aangeboren reukverlies, die hun hele leven al niet konden ruiken, voorkeur hadden voor voedingsproducten met een sterkere smaakcomponent.

Postma onderzocht ook de effecten van reukverlies op de hersenen. Hiervoor liet zij patiënten zonder reukvermogen in de MRI-scanner geuren ruiken. Terwijl de patiënten aangaven niks te ruiken, bleken de hersenen van de patiënten toch te reageren op deze geuren. Dit biedt perspectief voor de behandeling van patiënten met reukverlies.