Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

DSM en TU Delft werken samen in onderzoek kunstmatige intelligentie

Geplaatst: 11/01/2021 


DSM en de TU Delft kondigen richten samen het Artificial Intelligence Lab for Biosciences op. Dit AI4B.io Lab is het eerste in zijn soort in Europa dat kunstmatige intelligentie toepast op volledige bioproductie, van de ontwikkeling van microbiële stammen tot grootschalige industriële procesoptimalisatie en planning.

Het AI4B.io Lab is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence dat werd opgezet om Nederland aan de top te houden op het gebied van kennis en talentontwikkeling in kunstmatige intelligentie. Het laboratorium wordt geleid door professor Marcel Reinders, directeur van het TU Delft Bioengineering Institute.

DSM beschouwt biowetenschappen als een belangrijk hulpmiddel om klimaatverandering en grondstoffenschaarste aan te pakken en wereldwijd het voedselsysteem te verbeteren. Het bedrijf investeert daarom de eerste 5 jaar 2,5 miljoen euro in het laboratorium. DSM beschikt over een uitgebreid portfolio van duurzame, biotechnologische oplossingen die van waarde kunnen zijn bij de aanpak van een aantal grote maatschappelijke uitdagingen.

Wetenschappelijk onderzoek is een proces van trial and error waarbij in meerdere deelonderzoeken wordt toegewerkt naar een specifiek doel, zoals een nieuw product of een nieuwe productietechnologie. Kunstmatige intelligentie stelt wetenschappers in staat dit proces om te keren.

Het gewenste doel wordt tot leven gebracht in een digitale omgeving met behulp van digital twins, een virtuele en levensechte versie van de gewenste situatie, en met toepassing van machine learning wordt inzichtelijk op welke manier die situatie kan worden bereikt. DSM en TU Delft gaan daaraan werken in het AI4B.io Lab.

bron: TU Delft, 11/01/2021