Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

HAK presenteert 'intelligent groentebord' voor kinderen

Geplaatst: 14/01/2021 


Groentefabrikant HAK presenteert een 'intelligent groentebord' dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten. Het 'Helpende Bord' lijkt zo op het oog op een normaal bord, maar er zitten allerlei subtiele nudgingtechnieken in verwerkt waaronder een verdieping die speciaal voor de groenten bestemd is. Het kind wordt zo zintuigelijk op het verkeerde been gezeten verleid meer groenten te eten dan anders.

Het bord werkt aan de hand van een aantal wetenschappelijke uitgangspunten. Het brein van een kind spiegelt zich continu aan dat van zijn of haar ouders. Ze doen niet wat de ouder zegt, ze doen wat de ouder doet. Het bord is daarom niet vrolijk en van plastic met een afbeelding erop, maar rond en van keramiek, net als het bord van de ouders. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgt.

Het bord is groter dan een gewoon kinderbord, hierdoor lijkt de portie groente kleiner. Voor de hersenen lijkt de maaltijd zo veel beter behapbaar. Door ook een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect versterkt. Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt.

Een witte ondergrond zorgt ervoor dat de hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor ze als smaakvoller worden ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd. Eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Dat kan door het bord te draaien met de groente naar het kind toe.

Het Helpende Bord is, naar een idee van DDB Unlimited, ontworpen door industrieel ontwerpers Waarmakers Studio uit Amsterdam en in Nederland geproduceerd door Royal Goedewaagen. Het is te koop bij de webshop van de Bijenkorf en -zodra deze weer open zijn - bij de Bijenkorf winkels. De adviesprijs is 12 euro.

bron: HAK, 14/01/2021