Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Multinationals bepleiten transitie naar circulaire economie voor plastic

Geplaatst: 14/01/2021 


De Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), een organisatie die wordt geleid door de CEO’s van 8 Nederlandse internationaal opererende bedrijven waaronder, Unilever, Heineken, DSM en FrieslandCampina, wil de transitie naar een circulaire economie voor plastic versnellen. Een integrale aanpak gericht op innovatie en samenwerking is nu noodzakelijk, stelt de coalitie. Primair vanwege het milieu, tegelijkertijd biedt de transitie economische kansen voor de gehele waardeketen.

In de publicatie ‘Transition Time! A circular economy for plastics’ geeft de coalitie inzicht in de plastic uitdagingen, deelt ze innovatieve cases en geeft ze specifieke aanbevelingen om gezamenlijke actie te stimuleren. Deze publicatie is op 13 januari door Jan Peter Balkenende, voorzitter van de DSGC, aangeboden aan het Nederlandse kabinet en Frans Timmermans, Executive Vicepresident European Commission & European Green Deal.

De voordelen van de transitie zijn volgens de DSGC enorm. In een circulaire economie zal de hoeveelheid plastic in het milieu radicaal verminderen. Tegelijkertijd neemt het energie- en waterverbruik flink af, evenals de CO2-uitstoot. Nieuwe technologieën kunnen worden opgeschaald naar innovatieve toepassingen, om ervoor te zorgen dat plastic als secundaire grondstof zijn waarde behoudt.

Uit het onderzoek blijkt dat het sluiten van plastic kringlopen versneld haalbaar is, mits alle stakeholders van de plastic waardeketens samenwerken: bedrijven, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. In het rapport beschrijven DSGC-leden cases uit de eigen praktijk, waarin zij laten zien hoe zij concreet bijdragen aan het sluiten van de plastic-keten samen met stakeholders.

De gedeelde kennis en ervaring kunnen een inspiratiebron voor andere bedrijven vormen om ook te investeren in een circulaire economie. Om initiatieven te laten uitgroeien tot impactvolle duurzame oplossingen zijn zowel geharmoniseerd beleid alsmede effectieve wettelijk kaders van groot belang, waarvoor de DSGC specifieke aanbevelingen deelt.