Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Licht hoger concernresultaat voor Cosun in 2020

Geplaatst: 12/02/2021 


Het concernresultaat van Cosun is in 2020 iets hoger geëindigd in vergelijking met 2019. De geconsolideerde omzet daalde met 0,8% naar 2,029 miljard euro. Het bedrijfsresultaat voor ledentoeslag steeg van 63 miljoen in 2019 tot  89 miljoen in 2020. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving en ledentoeslag (EBITDA) steeg van 179 miljoen in 2019 naar 202 miljoen. Aan ledentoeslag naar telers wordt  42 miljoen uitgekeerd. Dat was 39 miljoen in 2019.

Cosun Beet Company
De suikerprijzen in de eerste helft van 2020 in Europa liepen langzaam op door de in 2019 ontstane krapte op de markt. Hoewel de suikerverkopen licht daalden als gevolg van de pandemie, steeg de vraag naar en de prijs van bio-ethanol. Het lichte verlies in suikervolume werd ruimschoots gecompenseerd door de behoefte aan desinfecterende alcohol voor handgels en hygiëneproducten in onder meer ziekenhuizen en zorginstellingen. Deze winstgevende meevaller, in combinatie met de gerealiseerde kostenverlagingen resulteerde in een positief bedrijfsresultaat.

Aviko
Het volume van Aviko zakte in maart 2020 substantieel in door de sluiting van de horeca tijdens de eerste lockdown. Met 85% volume aandeel van aardappelproducten in het foodservice en out-of-home kanaal werd Aviko zwaar getroffen. Vanaf de zomer herstelde de afzet zich weer snel. De verkoop van vlokken en granulaat door Aviko Rixona verliep conform plan. Dankzij de positieve afzetontwikkeling in China, het geringere effect van de tweede lockdown, waarin thuisbreng- en ophaaldiensten een creatieve oplossing boden, én de bijdrage van granulaat en vlokken sloot Aviko het jaar met een licht positief resultaat af.

Sensus
In 2020 profiteerde Sensus van de toegenomen belangstelling in gezonde voeding. Ondanks de toegenomen vraag slaagde Sensus er niet in hier volledig op in te spelen vanwege de teleurstellende cichorei-oogst. De krapte op de markt vertaalde zich in hogere prijzen, die de achterblijvende volumeontwikkeling compenseerden, en heeft geleid tot een beter resultaat dan in 2019.

SVZ
SVZ wist in 2020 de verliesgevende positie van voorgaande jaar om te draaien naar een positief resultaat. Hoewel de pandemie zijn weerslag had op de verkopen in het foodservice en on-the-go kanaal, benutte SVZ de kansen die zich voordeden in de toenemende vraag naar fruit- en groentetoepassingen in gezonde voeding voor thuisconsumptie. De uitbreiding van de productiecapaciteit in zowel Polen als de Verenigde Staten kon hierdoor effectief worden ingezet.

Duynie Group
In 2020 realiseerde Duynie Group een positief resultaat, dat achter bleef bij vorig jaar. De pandemie had invloed op de afzet omdat minder co-producten, zoals bierbostel en aardappelstoomschillen, beschikbaar waren van leveranciers om te verwerken, waardoor de groei enigszins achterbleef bij de verwachting. De meeste bedrijfsonderdelen, waaronder Duynie Feed, AgriBioSource, het online platform MijnVoer(Markt) hadden een bevredigend resultaat.

Incidentele opbrengsten
Cosun heeft een deel van de terreinen van de voormalige suikerfabriek in Puttershoek verkocht. Er is lang gewerkt aan het verkrijgen van een nieuw bestemmingsplan, wat recent is afgerond. Een deel is verkocht voor industriële en logistieke doeleinden en een deel heeft een agrarische bestemming gekregen.

bron: Cosun, 11/02/2021