Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Allergeneninformatie op voedseletiket kan veel duidelijker'

Geplaatst: 22/02/2021 


De diversiteit aan etiketten vormt een probleem voor mensen met een voedselallergie. Communicatiekundigen van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, experts van het UMC Utrecht en TNO doen een gezamenlijk voorstel om te komen tot een optimaal voedseletiket, waar mensen met een voedselallergie of voedselintolerantie makkelijk de benodigde informatie kunnen vinden. 

Uit onderzoek blijkt dat voedseletiketten een stuk duidelijker kunnen. De wetenschappers hebben ruim 300 voedseletiketten in supermarkten geanalyseerd op een reeks van kenmerken die belangrijk zijn voor consumenten met een allergie of voedselintolerantie.

In nauw overleg ontwikkelden de onderzoekers een voorstel voor een optimaal voedseletiket waar mensen met een allergie of intolerantie makkelijk de relevante informatie kunnen vinden. Bovendien doen ze zes aanbevelingen waar de industrie mee aan de slag kan:

  1. Zorg ervoor dat alle voedselinformatie leesbaar is.
  2. Allergenen in de ingrediëntenlijst vetgedrukt weergeven heeft de hoogste voorkeur.
  3. Zorg voor groepering van gerelateerde onderwerpen en een uniforme onderwerpsvolgorde op het etiket.
  4. Zorg voor een sectie met allergeneninformatie.
  5. Gebruik van één verklaring voor de voorzorgsmaatregelen bij de etikettering van allergenen zoals ‘kan pinda bevatten'.
  6. Gebruik van allergenenpictogrammen.

In de nabije toekomst volgt een rapportage van twee experimenten waarin de interpretatie van allergie-informatie wordt onderzocht, afhankelijk van de precieze formulering. Ook is er een reeks interviews afgenomen met voedselproducenten en retailers. Uiteindelijk willen de onderzoekers een compleet beeld geven van de logische gedachte achter allergiecommunicatie en tot concrete verbeteradviezen komen.

bron: Universiteit Utrecht, 19/02/2021