Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Aandeel van 25% biologisch voedsel in Nederland is niet realistisch’

Geplaatst: 02/04/2021 


De Europese Commissie wil dat in 2030 een kwart van landbouw biologisch wordt. Onderzoekers van Wageningen University & Research achten dat doel voor Nederland niet realistisch. In Nederland wordt nu op 3,7% van de grond biologisch geteeld. "Nederland heeft verschillende stimuleringsprogramma’s voor de biologische landbouw gehad en daar valt lering uit te trekken", stellen de Wageningse wetenschappers.

De Europese Commissie wil meer aanbod van biologisch voedsel in scholen en overheidsgebouwen, meer geld voor boeren die willen overschakelen en meer promotie maken voor biologisch voedsel. Ook wil de Europese Commissie een btw-verlaging op biologische producten en ‘biocheques’ uitdelen aan mensen met lage inkomens.

Wijnand Sukkel, agro-ecologisch onderzoeker bij Wageningen University & Research, vindt het wel een goede zaak dat niet alleen wordt gezocht naar mogelijkheden om het aanbod aan biologische producten te vergroten, maar ook naar het stimuleren van de vraag. Ruim twintig jaar geleden stimuleerde de Nederlandse overheid boeren om om te schakelen naar biologisch, zonder de vraag te stimuleren. Dat leidde tot overaanbod en lage prijzen voor biologische boeren.

Om de vraag naar biologisch te stimuleren, moet het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch fors kleiner worden, denkt Sukkel. Voor veel biologische producten is de kostprijs voor de boer minimaal 30% hoger dan het alternatief uit de gangbare landbouw. Alleen een btw-verlaging is dan niet genoeg. Er kan worden gedacht aan het belonen van boeren voor de ecosysteemdiensten die zij leveren bijvoorbeeld het stumleren van de biodiversiteit stimuleren.

Nederland exporteert veel landbouwproducten. Daarom is het ook belangrijk goed te kijken naar de ontwikkeling van de vraag naar biologische producten in andere landen van de Europese Unie. In Duitsland wordt daarbij ook sterk gehecht aan lokale biologische producten. Van extra vraag naar biologisch profiteren Nederlandse producenten maar beperkt.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter