Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Obesitas maakt ziekteverlooop bij corona ernstiger'

Geplaatst: 01/04/2021 


Mensen met obesitas hebben een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop en overlijden na infectie met het coronavirus. Gijs Goossens, universitair hoofddocent Humane Biologie aan de Universiteit Maastricht, richt zich in onderzoek op metabole fenotypering van mensen met overgewicht en obesitas. Dat wil zeggen dat hij meer inzicht probeert te krijgen in wat er mis gaat in de stofwisseling en hoe dat kan verschillen van persoon tot persoon. 

“Tien tot dertig procent van de mensen met obesitas heeft geen hoge bloeddruk en normale hoeveelheden vetten en suiker in het bloed. Gemiddeld hebben ze wel veel meer kans om binnen 10 jaar type 2 diabetes en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Waarom de ene persoon met obesitas sneller bepaalde ziektes ontwikkelt dan de ander heeft te maken met factoren als leeftijd en geslacht. De vetverdeling over het lichaam en de ‘gezondheid’ van het vetweefsel lijken hierbij een centrale rol te spelen.”
 
De laatste 15 jaar ziet Goossens dan ook een enorme toename in het aantal studies op het gebied van de biologie van het vetweefsel. “Vet is een metabool orgaan; het is betrokken bij heel veel fysiologische processen in het lichaam. Zo weten we dat obesitas gepaard gaat met meer ontstekingen van het vetweefsel en een minder goed werkend immuunsysteem. Hoe meer vetweefsel hoe meer ontstekingen en dat draagt ook bij aan verstoringen in de suiker- en vetstofwisseling, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes toeneemt.

Inmiddels is duidelijk dat onder andere longaandoeningen, type 2 diabetes en hoge bloeddruk, maar vooral ook obesitas het ernstiger ziekteverloop en overlijden bij COVID-19 bepaalt.  "We weten dat mensen met obesitas vaak meer virusdeeltjes in hun lichaam hebben die ook langer aanwezig blijven dan bij mensen met een normaal gewicht. Als mensen met obesitas geïnfecteerd raken treedt er een minder effectieve immuunrespons op."

bron: Universiteit Maastricht, 24/03/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter