Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Aviko-topman verwacht dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020

Geplaatst: 06/04/2021 


Topman Chris Deen van Aviko verwacht dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020 voor de producent van aardappelproducten. Vorig jaar sloot Aviko af met een jaaromzet van circa 790 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 nam de omzet met 13,5% af als gevolg van het de sterke daling in de afzet in de out-of-home-markt. Er werd nog wel een operationele winst gerealiseerd.

Deen verwacht dat de operationele winst van Aviko in 2021 hoger zal uitvallen. De winstgevendheid is echter nog niet hersteld tot het gebruikelijke niveau. Het bedrijf heeft de productie aangepast en kostenbesparingen doorgevoerd van enkele tientallen miljoenen euro’s. Investeringen in kleine verbeteringen in de fabrieken werden uitgesteld.

Het aantal uitzendkrachten werd verminderd, ploegendiensten afgeschaald en Aviko schrapte advertenties. Ook zijn werkzaamheden van externe adviseurs beëindigd. "Voor de korte termijn kon op die manier op kosten worden bespaard. De doelen voor de lange termijn mochten daar echter niet onder lijden", aldus Deen

Aviko bouwt in het Belgische Poperinge een nieuwe fabriek. Dat vergt een investering van 220 miljoen euro. De fabriek zou in het najaar van dit jaar volledig operationeel worden. Door de coronacrisis werd besloten bij de bouw te focussen op de productie van vlokken en het nieuwe vrieshuis. Die gaan van start in het najaar. De productielijnen voor frites gaan pas in het voorjaar van 2022 draaien. De investeringen in China worden wel ongewijzigd voortgezet.

In de foodservice zijn veel bedrijven gestart met het afhalen en bezorgen van maaltijden. Daar heeft Aviko op ingespeeld door Super Crunch frites te leveren, die dankzij een coating langer warm en krokant blijven. Daarnaast kon Aviko meer aardappelproducten afzetten naar de retail. Ook heeft Aviko veel meer aardappelen kunnen verwerken voor de productie van vlokken en granulaat. Die grondstoffen worden verwerkt in snacks. De afzet daarvan naar de retail is vorig jaar hard gestegen.

bron: Boerderij, 06/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter