Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

ACM mocht boete opleggen aan koel- en vrieshuisexploitanten

Geplaatst: 06/04/2021 


Het College van beroep voor het bedrijfsleven CBb heeft in hoger beroep op 6 april uitspraak gedaan in één van de sap-kartelzaken in de koel- en vrieshuissector. Het CBb oordeelt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in deze zaak een boete mocht opleggen aan de betrokken bedrijven.

De ACM heeft in 2015 voor ruim 12,5 miljoen euro aan boetes opgelegd voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector. Het merendeel van de boetes is onherroepelijk en betaald.

De zaak gaat waarin het CBb uitspraak deed handelt over een boete van 694.000 euro aan H&S Coldstores. Het bedrijf koelt en verwerkt vruchtensappen. In de overtredingsperiode heette het bedrijf Van Bon Coldstores Beneden-Leeuwen. Daarnaast lopen er nog 3 andere procedures over concurrentiebeperkende afspraken over de opslag van vis en vruchtensappen in koel- en vrieshuizen.

Het CBb oordeelt dat de ACM terecht een kartelovertreding heeft vastgesteld in deze koel- en vrieshuiszaak en H&S daarvoor een boete op mag leggen. H&S heeft met een andere onderneming contact gehad over tarieven en offertes en er is ook andere concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld op het gebied van opslag en verwerking van vruchtensappen en -concentraten in koel- of vrieshuizen in de Betuwe.

Ook wanneer bedrijven gezamenlijk de mogelijkheden van een samenwerking  of overname onderzoeken, mogen zij niet handelen in strijd met het kartelverbod. Het CBb vindt de opgelegde boete passend gelet op de ernst van de overtreding. Hiermee is de opgelegde boete onherroepelijk. Er is geen hoger beroep mogelijk.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van het CBb.

bron: ACM, 06/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter