Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'One Health benadering is essentieel voor weerbaar voedselsysteem'

Geplaatst: 07/04/2021 


Slim management is noodzakelijk op plaatsen waar wilde dieren, gehouden dieren en mensen elkaar treffen. Destructie van de natuurlijke habitat van wilde dieren moet worden verminderd. En de omgevingsgezondheid voor dier en mens moet worden verbeterd. Alleen zo is de impact van toekomstige epidemieën op de voedselvoorziening en gezondheid te beperken. Dat schrijven Bieneke Bron, Joukje Siebenga en Louise Fresco van Wageningen University & Research in een brief in aanloop naar de United Nations Food Systems Summit die voor september 2021 staat gepland.

Besmettelijke ziekten veroorzaakt door virussen of bacteriën die van wilde dieren naar de veehouderij overspringen of van dier op mensen overspringen kunnen direct en indirect grote invloed hebben op de volksgezondheid en ook op het functioneren van het voedselsysteem.

Met een grote mobiliteit van mensen, dieren en voedselproducten, en door landontginning en veranderend landgebruik, verspreiden deze pathogenen zich steeds makkelijker over grote afstanden. Voor gezonde mensen zijn gezonde dieren, gezonde planten en een gezonde omgeving nodig, stellen Bron, Siebenga en Fresco.

Een One Health benadering op globaal en lokaal niveau is essentieel voor het creëren van weerbare en duurzame voedselsystemen. Binnen deze benadering werken experts op het gebied van onder andere volksgezondheid, diergezondheid en voedselveiligheid interdisciplinair samen.

De Wageningse wetenschappers doen 3 aanbevelingen: Slim management voor de punten waar wilde en gehouden dieren elkaar treffen; continue alertheid in de voedselketen, inclusief monitoring voor het vóórkomen van nieuwe pathogenen; en het beter in stand houden van de natuurlijk habitat van wilde dieren en een betere gezondheid voor zowel de omgeving als de dieren en mensen die er in leven. 

Meer informatie is te vinden in de volledige brief van Bieneke Bron, Joukje Siebenga en Louise Fresco.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter