Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Toegevoegde waarde van Stichting Ketenborging blijkt nog onvoldoende

Geplaatst: 07/04/2021 


Bureau Berenschot heeft in opdracht van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onafhankelijke en brede evaluatie van Ketenborging.nl uitgevoerd. De uitkomsten van de evaluatie zijn voor de Stichting Ketenborging aanleiding voor een herbezinning van verantwoordelijkheid, rol en taken die de stichting heeft bij het stimuleren van zelfregulering van de voedselveiligheid. 

Bureau Berenschot stelt vast dat de discussies over het functioneren van de Stichting Ketenborging worden veroorzaakt doordat bij de start geen gedeeld beeld was over de verwachtingen en beoogde effecten van Ketenborging.nl. Rollen en verantwoordelijkheden zijn bij de oprichting van de Stichting Ketenborging onvoldoende duidelijk gemaakt. Hierdoor heeft de se stichting onvoldoende toegevoegde waarde op de manier zoals het in de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd.

Bedrijven in de voedselketen hebben in de praktijk geen direct voordeel om met private kwaliteitssystemen geaccepteerd op Ketenborging.nl te werken. Ondernemers in de voedselverwerkende industrie en retailsector hebben de website Ketenborging.nl niet gebruikt om hun leverancierskeuze te bepalen. Men wil zich in de praktijk niet aan een lokaal Nederlands initiatief binden of zich hierdoor laten sturen. De internationale GFSI-standaarden  worden door ondernemers in deze sectoren als belangrijker gezien.

Positief is dat de criteria waaraan de NVWA de kwaliteitssystemen toetst duidelijkheid geven aan private schema-eigenaren over hoe de NVWA naar private kwaliteitssystemen kijkt. Het vertrouwen tussen de NVWA en schema-eigenaren is hierdoor ook toegenomen. Een positieve ontwikkeling is verder ook dat een aantal eigenaren van binnenlandse schema’s door Ketenborging.nl, ertoe zijn aangezet het eigen kwaliteitsschema te verbeteren.

De uitkomsten van de evaluatie zijn voor de Stichting Ketenborging wel aanleiding voor een herbezinning van de eigen verantwoordelijkheid, rol en taken. De stichting denkt onder andere aan het instellen van een privaat initiatief voor alle sectoren om kennis en ervaringen met het borgen van de voedselveiligheid en voedselintegriteit te kunnen delen. Deze plannen zullen door het bedrijfsleven de komende periode nader worden uitgewerkt.

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Evaluatieonderzoek Ketenborging.nl'.

bron: Ministerie van LNV, 06/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter