Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

De term ‘biologisch’ is beschermd in Europa

Geplaatst: 07/04/2021 


De term ‘biologisch’ en afgeleiden daarvan zijn beschermd in Europa. Het gebruik ervan is voorbehouden aan de etikettering van, en de reclame voor, gecertificeerde biologische producten. Voor de consument betekent dit, dat als de term biologisch of afgeleide daarvan op een product of voorkomt in de naam van een bedrijf, de consument er op kan vertrouwen dat het product of het bedrijf voldoet aan de Europese biologische wetgeving. 

De Europese biologische  verordening heeft betrekking op levensmiddelen, diervoeders, plantaardig uitgangsmateriaal en levende dieren en planten. Vanaf 1 januari 2022 komen hier nog producten bij.

Een bedrijf dat bedrijf geregistreerd en gecertificeerd is door Skal met een complete biologische bedrijfsvoering voldoet ook aan de biologische Europese wetgeving. Dit houdt in dat producten herkenbaar zijn met onder andere het bio-keurmerk zoals de verordening voorschrijft.

Het is dan ook toegestaan om de term biologisch of de afgeleide daarvan in te zetten in de bedrijfs-, handels- of merknaam, om herkenbaar te zijn als biologisch bedrijf. Voor webshops gelden wel enkele andere voorwaarden als het gaat om alleen registreren of ook certificeren.

Het is niet toegestaan om de term biologisch en afgeleiden te gebruiken als bedrijven naast biologisch ook niet-biologische activiteiten hebben, of wanneer deze bedrijven niet biologisch gecertificeerd zijn. Het is dan een onterechte verwijzing naar de biologische productiemethode bij gangbare activiteiten die ook op het bedrijf plaatsvinden. Dit is niet toegestaan, dit leidt tot misleiding van de consument.

bron: Skal Biocontrole, 07/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter