Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Groente- en fruitconsumptie in 10-uurtje 2 keer zo hoog bij 5-dagen beleid

Geplaatst: 08/04/2021 


Op basisscholen die een beleid hebben met 5 vaste groente- en fruitdagen, eten kinderen 2 keer zoveel groente en fruit in de ochtendpauze als op scholen waar geen regels zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat uitgevoerd is op 9 basisscholen in Midden-Nederland. Het onderzoek is gehouden onder 569 kinderen uit groep 3 tot en met 5 van deze basisscholen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.

Er werden 3 situaties op basisscholen onderzocht. Ten eerste, scholen die geen regels hebben over wat er tijdens het 10-uurtje gegeten wordt. Ten tweede, scholen die ouders vragen om op alle 5 de schooldagen groente  of fruit mee te geven voor het 10-uurtje. Tenslotte, scholen met een gevulde groente- en fruitschaal in de klas – vanuit het onderzoek aangeleverd. In deze situatie mochten de kinderen tijdens 2 eetmomenten in de ochtend zelf kiezen wat ze van de schaal pakten.

In al de 3 situaties is er op 2 verschillende dagen op individueel niveau gemeten welk eten de kinderen meebrachten voor het 10-uurtje of van de fruitschaal pakten, en welk gewicht deze portie had. Op scholen met een 5-dagen beleid nam 98% van de kinderen groente en fruit mee voor de ochtendpauze, terwijl dit aandeel op scholen zonder regels 50 tot 60% was. Op scholen waar geen regels waren, was de gemiddelde groente- en fruitportie voor het 10-uurtje 60 gram per kind. Op scholen met een 5-dagen beleid was dit 130 gram en op scholen met een groente- en fruitschaal was dit 250 gram.

De hoge consumptie bij de groente- en fruitschaal wordt deels verklaard doordat er 2 eetmomenten waren en de kinderen vaker mochten pakken. Kinderen met een gevulde groente- en fruitschaal in de klas aten meer groente dan in de andere 2 situaties, waar vooral fruit werd meegenomen.

De meeste ouders vonden het 5-dagen beleid zinvol, stimulerend en plezierig; niet vervelend of overdreven. Ook gaf meer dan 80% van de ouders aan dat het beleid makkelijk uit te voeren is, financieel haalbaar is voor hun gezin, en dat ze voldoende tijd hebben om elke dag groente en fruit klaar te maken voor het 10-uurtje van hun kind. Omdat de onderzochte scholen met een 5-dagen beleid alle drie in lage SES wijken lagen, impliceren deze resultaten dat een 5-dagen beleid ook uitvoerbaar en financieel haalbaar is voor deze gezinnen.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Strategies to increase primary school children's fruit and vegetable intake during 10AM snack time' in Appetite.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter