Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

NBOV: 'Omzet bij bakkers staat nog steeds onder druk'

Geplaatst: 29/04/2021 


Het bedrijfsresultaat over 2020 van een groot deel van de ambachtelijke bakkers, banketbakkers en patissiers is lager dan of gelijk aan dat van 2019. De toename van het aantal klanten in de winkel kan de lagere omzet uit leveringen aan onder andere horeca en bedrijven niet goedmaken. Desondanks denken de meeste ondernemers dat zij de crisis zullen overleven. Dat blijkt uit een enquête die de vereniging voor bakkers en banketbakkers NBOV onlangs onder de leden hield. 

Voor de derde maal vroeg de NBOV haar leden naar het effect van het coronavirus en de ingevoerde maatregelen op hun bedrijf. Eerder deed de brancheorganisatie dat in april en juli 2020. De vragenlijst werd door ongeveer een vijfde van de NBOV-leden ingevuld. 

Circa 23% van de bakkers die de vragenlijst invulden melden over december 2020 een omzetdaling ten opzichte van december 2019. De daling varieert tussen de 5 en 70%. Minder dan de helft meldt   een omzetstijging, variërend van enkele procenten tot uitschieters van rond de 30%.

Bijna één op de vijf deelnemers maakt zich zorgen over de liquiditeit. Van de respondenten geeft 40,7% aan dat het totale bedrijfsresultaat in 2020 lager of gelijk is aan dat van 2019 was, 40,7% meldt een hoger bedrijfsresultaat en ruim 18% heeft er nog geen zicht op.

Bijna 27% van de deelnemers zegt geen of minder werk te hebben voor zijn medewerkers. Dat was in juli 2020 24% en in april 2020 ruim 20%. Meer dan 20% denkt mogelijk afscheid te moeten nemen van medewerkers. 

Bijna 50% van de deelnemers gebruik van een of meer overheidsregelingen, zoals uitstel van gemeentelijke belastingen, de coulanceregeling van de Belastingdienst, de BMKB-regeling, NOW, TOGS of Tozo. Van de ondervraagde ondernemers verwacht 89% dat het bedrijf de crisis kan overleven. Dit was in juli vorig jaar 87%, en in april 2020 bijna 50% van de aan het onderzoek deelnemende bakkers. 

bron: NBOV, 29/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter