Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Kans op uitzondering bij certificatieplicht verkopers biologische producten

Geplaatst: 03/05/2021 


De nieuwe Europese regelgeving die per 1 januari 2022 zal ingaan, kent de mogelijkheid tot een vrijstelling van de certificatieplicht voor verkooppunten met een beperkte omzet van onverpakte biologische producten. Alleen de verkoop van diervoeders is daarbij uitgezonderd. Aan de vrijstelling zijn strikte voorwaarden verbonden. Minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer onderzoekt de mogelijkheid voor deze vrijstelling in Nederland.

Vrijstelling van de regels voor certficering is binnen de nieuwe Europese biologische verordening mogelijk mits exploitanten de producten niet anderszins dan in verband met het verkooppunt produceren, bereiden, opslaan, en de producten niet invoeren uit een derde land. Verder geldt als voorwaarde dat:

  • de verkochte hoeveelheid niet hoger is dan 5.000 kilogram per jaar, of
  • de jaaromzet met betrekking tot onverpakte biologische producten niet hoger is dan 20.000 euro, of
  • de potentiële certificeringskosten van de exploitant hoger zijn dan 2% van de totale omzet met betrekking tot onverpakte biologische producten die door die exploitant zijn verkocht.

Minister Schouten is in overleg met de betrokken branchepartijen en onderzoekt de mogelijkheden tot een vrijstelling, waarbij ook de voor- en nadelen daarvan in kaart worden gebracht. Daarnaast worden andere oplossingen verkend, mede op basis van ‘best practices’ in binnen- en buitenland.

bron: Ministerie van LNV, 30/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter