Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

SER-advies voor grenswaarde soja-allergenen

Geplaatst: 04/05/2021 


De subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek van de Sociaal Economische Raad (SER) adviseert een grenswaarde van 4 milligram inhaleerbaar meelstof per m3 lucht als gemiddelde concentratie in de lucht over een achturige werkdag. Dit heeft de commissie in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven.

Uitgangspunt voor het advies is het rapport Gezondheidsraad van 16 juni 2016 over meelstof van fijngemalen en gepelde sojabonen. Hierin beveelt de Gezondheidsraad een referentiewaarde aan voor beroepsmatige blootstelling aan stof afkomstig van fijngemalen en gepelde sojabonen, van 0,1 microgram soja-eiwitantigeen per m3 lucht als een gemiddelde concentratie over een achturige werkdag.

De subcommissie van de SER kiest voor één grenswaarde voor alle sectoren en wel voor een grenswaarde voor meelstof in plaats van een grenswaarde voor soja-allergenen. Het uitvoeren van metingen is door deze keuze gemakkelijker en minder kostbaar. Enkele sectoren zoals de bakkerijsector en de dievoederindustrie zijn nu al in staat aan een lagere grenswaarde te voldoen. Het wordt sterk aanbevolen deze lagere waarde van 1,2 milligram in de arbocatalogus en risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) op te nemen.

Afgesproken is om over drie jaar opnieuw te kijken naar:

  • de mogelijkheid voor een lagere wettelijke grenswaarde een grenswaarde van 1,2 milligram inhaleerbaar meelstof per m3 lucht als gemiddelde concentratie in de lucht over een achturige werkdag;
  • welke stappen bedrijven hebben gezet richting de advieswaarde van de Gezondheidsraad;
  • wanneer de haalbaarheidstoets herhaald zou moeten worden.

De subcommissie benadrukt verder in het advies het belang van deskundige monitoring en etikettering met informatie over het gehalte  allergenen in preparaten. De commissie is voorstander van de invoering van een gezondheidsbewakingssysteem en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij taken die gepaard gaan met kortdurende hoge blootstellingen.

Het advies 'Grenswaarde voor soja-allergenen' is te vinden op de website van de SER.

bron: SER, 21/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter