Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Trapistbrouwerij in Westmalle investeerde in in-line kwaliteitsmetingen

Geplaatst: 07/06/2021 


In de brouwerij voor trappistenbieren van Westmalle is een geavanceerd systeem van in-line kwaliteitsmetingen opgezet in samenwerking met het bedrijf Endress+Hauser. Het wordt toegepast op de vergistingstanks waarin de suikers in de wort door toedoen van de gist geleidelijk omgezet worden in alcohol. Door de dikte van de schuimlaag en de densiteit van de vloeistof in de tank te meten kan men in de brouwerij precies volgen hoe het vergistingsproces verloopt.

De bieren van Westmalle zijn bieren van hoge gisting, wat betekent dat  jonge, viriele gisten wordt gebruikt die boven op de wort een schuimend kussen vormen. De dikte van de schuimlaag is voor de operatoren een belangrijke parameter. Aan de ene kant is het een kwaliteitsparameter die aangeeft hoe het gistingsproces verloopt. Tegelijk bepaalt de dikte van de schuimlaag wanneer een deel van de gist geoogst kan worden zonder de rest van het proces te verstoren.

Bij de overstap naar de nieuwe gesloten vergistingstanks werd eerst een pilotinstallatie gebouwd om na te gaan of men er in zou slagen om via meetinstrumenten een goed beeld te krijgen van de fermentatieprocessen in de tank. Daar worden ultrasoon sensoren voor gebruikt die de dikte van de laag bepalen. Het vloeistofniveau aan de onderkant vwordt vastgesteld met een hydrostatische meting die wordt uitgevoerd via drukopnemers boven de vloeistof en onderin de tank.

Om de hydrostatische druk om te rekenen naar volume is erook een densiteitsmeting nodig, die ook in-line gebeurt met een sensor. Deze  maakt gebruik van een trilvork waarvan de eigenfrequentie beïnvloedt wordt door de dichtheid van het fluïdum. In de brouwerij is de dichtheid een indirecte maat voor het alcoholpercentage waardoor het bepalen van hydrostatische druk ook een in-line kwaliteitsmeting wordt.

bron: Foodprocess, 07/06/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter