Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Kansen voor opwaarderen co-producten uit humane voeding tot diervoeders

Geplaatst: 09/06/2021 


Co-producten uit de humane voeding zijn op te waarderen door toepassen van scheidings- en opwerkmethoden. Dit blijkt uit literatuuronderzoek uitgevoerd door Wageningen Livestock Research als onderdeel van de publiek private samenwerking  'Circulaire Bio-economie'. 

Co-producten zoals maisweekwater, bierbostel, tarwegistconcentraat en weipermeaat zijn mogelijk interessant om verder te bewerken en als voedermiddel op te waarderen. Met name de gehalten aan natrium, kalium, fosfor of zwavel zijn hoog in deze co-producten. Daardoor kan er minder van deze producten worden opgenomen in het rantsoen dan gewenst.

In de literatuurstudie worden door de onderzoekers diverse scheidings- en behandeltechnieken beschreven om nutriënten uit co-producten te isoleren. Deze technieken zijn betrouwbaar en in de praktijk tegen acceptabele kosten te realiseren. Voor maisweekwater, bierbostel, tarwegistconcentraat en weipermeaat zijn de meest kansrijke opwerkingstechnieken nader uitgewerkt. Met name nano- en ultrafiltratie zijn te gebruiken voor de verwijdering van ionen uit de waterige fase.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Waardevermeerdering co-producten uit humane voeding : literatuuronderzoek naar scheidings- en opwerkmethoden'.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter