Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Belang van goede voeding neemt op hogere leeftijd toe

Geplaatst: 10/06/2021 


Onderzoekers werken aan verschillende anti-verouderingsstrategieën om de metabole gezondheid van ouderen te verbeteren. Marleen Dommerholt onderzocht onder andere de werkzaamheid van voedingsinterventies die op hoge leeftijd werden gestart. Het belang van goede voeding op hogere leeftijd neemt toe om de stofwisseling gezond te houden, zo stelt zij vast. Op maandag 14 juni hoopt Marleen Dommerholt te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ouderen van vandaag zijn niet gezonder dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Dit komt met name door lichamelijke inactiviteit en overmatige voedselinname, die de verslechtering van gezondheid door ouderdom versnellen. Meer dan 70% van de ouderen boven de 60 jaar lijdt aan minstens één chronische ziekte, zoals diabetes.

Voedingsinterventies zoals calorie- en eiwitbeperking bleken in een onderzoek bij verouderde muizen een groot effect te hebben op de metabole gezondheid en flexibiliteit. Met name de glucose- en energiehuishouding van oude muizen kan worden verbeterd door voedingsinterventies.

Een vetrijk dieet bleek nog schadelijker voor oude muizen in vergelijking met jonge muizen, want het zorgde voor een sterke vermindering van metabole flexibiliteit, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van metabole ziekten. Het is volgens Dommerholt duidelijk dat het belang van goede voeding op hogere leeftijd toeneemt om de stofwisseling gezond te houden.

Delen van het proefschrift 'Manipulating age-related metabolic flexibility: using pharmacological and dietary interventions' zijn te raadplegen op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

bron: Rijksuniversiteit Groningen, 10/06/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter