Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Andes lupine heeft perspectief als duurzaam alternatief voor sojaboon

Geplaatst: 10/06/2021 


De Andes lupine is een duurzaam alternatief voor de sojaboon. Europa kan hiermee onafhankelijk worden van soja-import.  Dat concludeert Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij onderzocht met 14 partners uit 8 landen in Europa binnen het project LIBBIO hoe de Andes Lupine kan worden gebruikt in humane voeding en diervoeding.

Het onderzoeksproject LIBBIO, wordt dit jaar na een periode van vier jaar afgerond. Het project had als doel om de opbrengst en het rendement van het gewas Andes Lupine te maximaliseren. Tijdens het project werd gekeken naar de productie, verwerking en toepassingen van de Andes Lupine.

Het project heeft er onder andere toe geleid dat het ras Cotopaxi een plek in de Europese rassenlijst heeft gekregen, waardoor Europese boeren Andes Lupine kunnen gaan telen. De teelt en verwerking van de Andes Lupine is vergelijkbaar met die van soja. Het gewas bevat 45% eiwit en 20% olie. De lupinesoort kan in een Europees klimaat worden verbouwd.

Binnen  het project LIBBIO is ook gekeken naar de toepassing in humane voeding. De oliën uit de zaden kunnen in voedingsmiddelen zoals margarine worden gebruikt; van de eiwitten kunnen plantaardige alternatieven voor yoghurt, melk en kaas worden gemaakt. De bitterstoffen zijn te gebruiken als natuurlijke bio-afbreekbare insecticiden. De oligosacharide suikers zijn te gebruiken als prebiotica.

Meer informatie over het project is te vinden op de website www.libbio.net

bron: Hanzehogeschool Groningen, 10/06/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter